Loopgroep Haarlo

Loopgroep Haarlo; afzien met een glimlach.

Loopgroep Haarlo is een recreantengroep bestaande uit verschillende soorten lopers. Sommigen willen lekker ontspannen bezig zijn terwijl anderen wat fanatieker zijn bij het beoefenen van de sport. Het ledenaantal schommelt al enkele jaren tussen de 20 en 25 lopers. De lopers zijn lid geworden om diverse redenen: voor de ontspanning, om fit te blijven, niet dik te worden en natuurlijk ook de ambitie om beter te worden. Ondanks dat de leden soms behoorlijk afzien blijft het leuk, iedereen bepaalt zijn eigen grenzen. De trainingen worden gegeven door een enthousiaste trainer die hiervoor opgeleid is bij de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie.

Waar, wanneer en hoe vaak?
Wij trainen 1x per week op de woensdagavond van 19.15 uur tot 20.30 uur. Hoewel de voetbalvelden van sportclub Haarlo de thuisbasis vormen trainen wij voor de afwisseling ook veel in omliggende dorpen. Daarnaast bestaat natuurlijk de mogelijkheid om individueel nog 1 of meerdere keren een duurloopje te doen. Sommige leden doen dit samen terwijl anderen er de voorkeur aan geven om alleen te lopen en natuurlijk zijn er ook enkele lopers die 1x per week voldoende vinden.

Hoe trainen wij?
Plezier bij het hardlopen vinden wij erg belangrijk. Toch willen de meeste leden gedurende het jaar ook meedoen aan diverse loopevenementen in de omgeving of soms ook verder weg. Op zulke momenten bestaat dan natuurlijk wel de wil om een mooi resultaat neer te zetten. Daarom trainen wij dan ook met in het achterhoofd een jaarplan waarbij we het jaar verdeeld hebben in 4 perioden. Op deze manier werken wij langzaam toe naar het voorjaar waarin de meeste hardloopevenementen plaats vinden.

Zomerperiode
In deze periode ligt de nadruk op looptechniek, oefeningen voor sterke spieren en korte snelheidsoefeningen.

Najaarsperiode
Dit is de opbouwperiode na de vakanties waarin doorgaans, mede door warmte, minder intensief gelopen wordt. In deze periode wordt geoefend met korte afstanden, snelheidsoefeningen en natuurlijk blijft looptechniek belangrijk.

Winterperiode
Deze tijd van het jaar leent zich niet om veel stil te staan. In deze periode wordt dan ook gewerkt aan het duurvermogen, trainingen krijgen meer inhoud. De trainingsvormen krijgen een iets lagere intensiteit maar ook kortere pauzes waardoor het duurvermogen wordt opgebouwd.

Voorjaarsperiode
In deze periode werken we toe naar loopevenementen waarin 5 km tot een halve marathon gelopen kan worden. De trainingsvormen bestaan onder anderen uit intervallen op wedstrijdtempo, wisselende tempo oefeningen om vervolgens het eigen tempo weer te vinden maar ook looptechniek. In deze periode kunnen we gelukkig ook weer het buitengebied in waardoor we beter leren lopen op verschillende soorten ondergrond.

Meedoen?
Wil je een keer mee doen? Helemaal goed. Bel dan even zodat we weten wanneer je komt (tel 0612575192 of 0657017488).
Je mag 3 keer gratis meedoen om te kijken hoe leuk het is. Daarna kan je beslissen om te blijven. In dat geval bedragen de kosten € 20,- per kwartaal.
Tot woensdag!